Bemutatkozik: Csizmazia Anita- AnikA szappan és fűszernövény-kert

Tapolca- "Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget"- fogalmazott anno Vincent van Gogh. Úgy gondolom, hogy következő bemutatkozónk- Csizmazia Anita nem pusztán szereti a természetet, annak szépségét, hanem embertársai javára is fordítja hasznos alkotóelemeit. Napról- napra ismertebbé, elismertebbé válnak a keresztnevével fémjelzett AnikA szappanok, a fűszernövény- kertje, de egyre népszerűbbek ízletes kecskesajtjai is. Egy már-már hihetetlenül karizmatikus, fáradhatatlan, naturalisztikus kisugárzású Hölgyet ismerhet meg az alábbiakban a Kedves Olvasó!

- Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer…

- Csizmazia Anita vagyok, két gyermek édesanyja. Krisztián 19 éves, Kata 17. Tapolcán élek, itt is dolgozom.

 

- Hogyan, honnan az indíttatás, hogy ilyen speciális szappan-készítés lett a profilod?

- A szappankészítés alapjait még gyermekkoromban rakták le nekem: azóta hat rám a természet ereje, éltető energiája. Szüleim példamutató szorgalma és kitartása, amellyel a földet megdolgozták: mintával szolgált. Édesapám ma-holnap 70 éves, aki még mindig az új ötletei és céljai megvalósításán dolgozik.

Igazán közel 6 évvel ezelőtt kerültem a földhöz, a természethez, a gyógynövényekhez, s vele együtt egy újfajta élethez.

Ebben az időben egy somlói kézműves borpincénél dolgoztam, ennek kapcsán sok emberrel találkoztam nemcsak a hegyen, hanem budapesti borbemutatókon is. Láttam, hogy az emberek a természetbe menekülnek megpihenni, keresve a csendet, néhány nap nyugalmat, a házi, vegyszermentes ételeket, italokat: ha csak néhány órára is - újra a természet része lenni!! Ott a somlói hegyen, a Szent Ilona dűlő kis házának egyik polcán láttam meg egy 10*10*10 cm nagyságú tömbszappant, Savon de Marseille pecséttel. Akkortól kezdve naponta kószált bennem a gondolat: természetes szappan... ami tisztít!

A szappankészítés idestova 4 éve kezdődött, Budapesten tanultam meg az alapokat. Aztán elkezdődött a kísérletezgetés: hogy lehet egyben esztétikus-illatos úgy, hogy természetes marad. Nem sikerültek elsőre, néha kedvem szegte a kudarc, de újra nekiláttam. Kutattam az interneten, kértem tanácsot vegyésztől, kémia tanártól, de továbbra is egyetlen megoldás mutatkozott- új eszközöket: öntőformákat, vágószerszámot készíteni, tovább kísérletezni, mert ugye akkor tudsz valami jót alkotni, ha minden egyes kis felfedezés a saját fejedből pattan ki, lépésről lépésre.

 

- AnikA… gondolom nem véletlen a név. Mi a története?

- Keresztnevem Anita, becéztek Ancsának, Ani-nak. Apai nagyapám, már születésemkor kedves egyszerűséggel nevezett át: ANIKA! Szüleim egy darabig kijavították, aztán ráhagyták. Neki mindig Anika voltam, sajnos csak néhány évig.

A tradícióm tisztelete adta a nevet szappanjaimnak.

Fotó: Csizmazia Anita engedélyével

 

- Ez a főprofilod vagy van polgári státuszod, szakmád is? Egyedül „viszed” a vállalkozást?

- A vállalkozást egyedül viszem, a szappanok elkészítésétől kezdve a csomagoláson át, egészen a termék értékesítéséig. A szappanok a pincében, száraz-hűvös helyen lévő érlelőben várják, hogy leteljen a hat hét "szappanosodási idő", s elinduljanak kedvelőik felé.
Ezen kívül sajtokat készítek, elsősorban kecsketejből. A múlt télen készítettem egy sajt-érlelőt, ahol szabályozható a páratartalom és a hőmérséklet is. Főképp érlelt sajtok fognak készülni, de ha épp egy friss fokhagymás kecskesajtra van igény, az is örömmel készül.

S emellett folyamatosan terem a fűszernövénykert: levendulát, rozmaringot, zsályát, citromfüvet, mentát...

A növényeket a konyhámban is használom, de a szappanokban és a préslevekben is megtalálhatóak.

Szakmai tapasztalatot, úgymond "élettapasztalatot" a gazdasági szféra több területén szereztem: a banki szférában- a versenyszférában. Dolgoztam néhány évet köztisztviselőként, néhány évet pedig a borászatban, és a Badacsony hegyén lévő Borhotel vezetésével ismerkedtem a minőségi és igényes borfogyasztáshoz kapcsolódó vendéglátással.

 

- A természet egészséges szépséget ad- olvashattuk a kiállításodon. Ez egyfajta ars poétikád?

- A vágy, ami kislány korom óta kísér: készíteni, adni valamit, ami kézzel fogható, ami egyedi, ami tisztán-természetes, ami: "...egészséges szépséget ad!" Igen, tekinthető ars poetica-nak: mert azt gondolom, hogy a természet egészséget ad, az egészség pedig természetesen széppé tesz.

- Miből készülnek konkrétan ezek a szappanok?

- A szappanok természetes növényi összetevőkből készülnek: extra szűz olíva olajból, kókusz- pálma- avokádó olajból, shea vajból. Fehér és rózsaszín agyagot adok hozzá, a legfinomabb szemcséjű, bőrtápláló kozmetikai agyagot, ami nem borítja fel a bőr víz háztartását. Saját termesztésű, szárított levendula, citromfű, körömvirág szirmokkal gazdagítom, 100% tisztaságú illóolajjal emelem jótékony hatását.

Minden szappan kecsketejjel készül, ettől krémes állagú, bőrtápláló. Kleopátra is a kecsketejnek köszönhette bőre szépségét.

Legkedveltebb olajom a teafa és levendula, mindkettő antiszeptikus hatású.

 

- Nem pusztán az összetevőkre figyelsz, hanem különböző formákat, alakot öltenek ezek a termékek. Egyéni megrendelés, vagy fő a változatosság?

- Egyedi megrendelésem eddig nem volt. A színek, formák, amelyben a szappanok jelenleg "testet öltenek", ismerőseim, vevőim kívánságait is magukban hordozzák. Azon dolgozom, hogy mindenki találjon valami szerethetőt a szappanjaimban. Újkeletű a szappankészítésemben a gyógynövény friss kivonatának használata. Magam nyerem ki a növényből, s ezáltal egy igen intenzív hatóanyag kerülhet a szappanba, pl. a diólevélből, rozmaringból, csalánból. Egyedi igényeket is szívesen teljesítek, ha nem túl extrém, de minden esetben természetes tud maradni. Változni, újulni pedig néha "kell". Ez egy fejlődési folyamat, amiben egy kézműves kiteljesedhet.

 

- Kiállítás… ezek a rendezvények, esetleg a média-megjelenés pozitívan hat a „népszerűsítésedre”? Milyen visszhangok voltak a tárlat után?

- Egy ilyen kiállítás természetesen népszerűsíti a kiállítót. A tárlat két hete alatt többen jelezték tetszésüket, vásárlási szándékukat.

- Megvan a vásárlói köröd? Kellően népszerűek már az Anika szappanok, illetve megfizethetőek átlag-magyar állampolgárnak?

- A vásárlói köröm folyamatosan bővül, ahogy egyre többen megismerik az AnikA Szappanokat. Hévízre, a termelői piacra járok termékeimmel. A Káptalantóti piac sajnos nem fogadott be.

Az átlag magyar ember számára is megfizethetőek az Anika Szappanok, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a szappan két heti használata után már nem kell testápoló krémet használni, ezt az összeget megspórolhatjuk egy következő naturális szappanra, amelyből adhatunk rokonainknak, ismerőseinknek is. De szívesen barterezek is termékeimmel mások termékeire, pl. így készülhetett el a szappan dobozokra a tájékoztató címke grafikája és a lógóm is.

Azt a célt tűztem ki, hogy minél többekhez eljuttatom természetközeli termékeimet, felhívva a figyelmet arra, hogy egészségünknek nemcsak az élelmiszerekkel árthatunk, amit elfogyasztunk, hanem kozmetikumainkkal szintén, amiket bőrünkre, kenünk. Szeressük magunkat annyira, hogy figyelünk ezekre az apróságokra!

 

- Vannak-e terveid ebben a szegmensben a jövőt illetően?

- További terveim között szerepel, hogy eddigi értékesítési csatornáimat bővíteni szeretném, ezzel megadva a fennmaradás esélyét magamnak, s az egészséges tisztaság lehetőségét az AnikA Szappan használóinak.

Illetve a másik, hogy akár városi, tehát tapolcai rendezvényeken is szívesen vállalom a megjelenést, jelenleg szappanjaimmal, később sajtjaimmal.

 

- Akiknek felkeltettük az érdeklődését, hol érhetnek el, hol vásárolhatnak Anika szappant és egyéb termékedet?

- Aki szeretné megismerni, kipróbálni szappanjaimat, írjon nekem vagy hívjon bátran. Tanácsadással is segítem a választást.

E- mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mobil: +36-20/421-5650